Hoe maak je een website duurzaam?

Internet is een prachtige bron van informatie, entertainment en communicatie. Echter heeft dit ook een grote impact op het milieu. Elke keer als je een website bezoekt, verbruik je energie en stoot je CO2 uit. Nu zal één persoon niet heel veel uitmaken, maar bedenk je eens dat er miljarden websites en bezoekers zijn. Dan telt het snel op. Het internetgebruik alleen zorgt voor ongeveer 3,7% van de wereldwijde CO2-uitstoot, dat is inmiddels al meer dan de luchtvaart. De verwachting is dat het alleen nog maar meer gaat worden. Zeker met alle mogelijkheden die er tegenwoordig zijn.

Duurzame website achtergrond

Er zijn gelukkig veel manieren om je website duurzamer te maken en je ecologische voetafdruk te verkleinen. In dit bericht geef ik je vijf tips om je website duurzaam te maken.

1. Kies voor groene hosting

Het eerste wat je kan doen om je website duurzaam te maken is het kiezen voor een groene hostingprovider. Dit zijn partijen die hun servers van stroom voorzien met hernieuwbare energiebronnen, zoals zon, wind of water. Sommige groene hostingproviders compenseren ook hun CO2-uitstoot door bomen te planten of milieuprojecten te steunen. Een voorbeeld van een groene hostingprovider is mijn.host. Hostingprovider mijn.host is ook geverifieerd door de onafhankelijke organisatie The Green Web Foundation. mijn.host gebruikt 100% hernieuwbare energie en wordt er door hun bijdrage ook ruim 6000 bomen gepland. Je kan op The Green Web Foundation controleren of je website via een groene hostingprovider loopt. Lees in het bericht, Wat is een groene webhosting?, hoe je kan overstappen als jouw hostingprovider duurzamer kan.

2. Optimaliseer je mediabestanden

Een van de zwaarst wegende boosdoeners voor het energieverbruik van je website zijn je mediabestanden. Dit zijn de afbeeldingen-, video- en audiobestanden. Hoe groter je bestanden zijn, hoe meer data en stroom ze verbruiken. Hierom is het dan ook belangrijk om je mediabestanden te optimaliseren en te comprimeren. Dit kun je doen door het formaat, de resolutie of de kwaliteit van je bestanden aan te passen. Er zijn gelukkig verschillende tools voor. Je kunt bijvoorbeeld TinyPNG of Compress JPEG gebruiken om je afbeeldingen automatisch te verkleinen.

3. Gebruik een responsief ontwerp

Het is tegenwoordig een standaard gegeven om je ontwerp ook responsief te maken. Dit houdt in dat je ontwerp zich aanpast aan het schermformaat en het apparaat van de bezoeker. Dit zorgt voor een betere gebruikerservaring en voor een lager energieverbruik. Een responsief ontwerp laadt namelijk alleen de elementen die nodig zijn voor het betreffende scherm, waardoor je minder data verstuurd en ontvangt. Daarnaast verbruiken mobiele apparaten veelal minder stroom dan desktop computers en laptops. Dus als je website geschikt is voor mobiele apparaten, bespaar je hiermee ook weer energie.

4. Maak gebruik van caching en CDN

Caching is een techniek waarbij er eigenlijk een kopie van je website wordt opgeslagen op de server of op het apparaat van de bezoeker. Dit zorgt er dan ook voor dat je website sneller kan laden, omdat er dan minder opdrachten naar de server worden gestuurd. Een CDN (Content Delivery Network) is een netwerk van verschillende servers die verspreid staan over de wereld. Een CDN zorgt er ook voor dat er een kopie van je website wordt opgeslagen, maar op de server die het dichtst bij de bezoeker staat. Dit zorgt er dan voor dat de data minder afstand hoeft af te leggen en hierdoor dan ook de laadsnelheid wordt verhoogt. Zowel caching als CDN zorgen er voor dat de servers minder worden belast en de datatransfers worden verminderd. Hierdoor verminder je dan ook weer het energieverbruik.

5. Stimuleer duurzaam gedrag van je bezoekers

Tot slot kun je je website ook gebruiken om je bezoekers te informeren en te inspireren om ook te verduurzamen. Je kunt bijvoorbeeld tips, adviezen, verhalen of bronnen delen over hoe je groener kunt worden. Zo kun je bijvoorbeeld via Trees for All je bezoekers of zelf natuurlijk 😉 de CO2-uitstoot laten compenseren of bomen te planten. Dan kan je samen met je bezoekers een positieve impact maken op de planeet.

Conclusie

Het internet is een prachtige bron, maar het heeft ook een prijs. Gelukkig zijn er veel manieren om je website duurzamer te maken en je ecologische voetafdruk te verkleinen. Door te kiezen voor een groene hosting, je mediabestanden optimaliseren, een responsief ontwerp gebruiken, caching en CDN inschakelen en je bezoekers te stimuleren, kun je je website duurzamer maken. Zo draag je bij aan een groenere wereld voor jezelf en je bezoekers. Zo kan ik je helpen om je website duurzamer te maken. Kijk voor de mogelijkheden of maak plan een kennismaking in om al je ideeën te bespreken.

Scroll naar boven